Reisverhaal «Shanghai»

China in en uit | China | 5 Reacties 15 Oktober 2019 - Laatste Aanpassing 16 Oktober 2019

CHINA  IN & UIT

In de zomer van 2007, de paasvakantie van 2008 en de zomer van 2009, bezochten we verschillende gebieden in China, een land met vooral veel, zeer veel mensen.

We reisden rond met het openbaar vervoer, tussen de verschillende gebieden verplaatsten we ons per trein.Lokaal reden we met de bus of per taxi.

Dit najaar leren we 2 gebieden in China kennen, afgewisseld met Taiwan.

1.  Eerst dus wat algemene info over China

China, of beter de Volksrepubliek China, is 70 jaar geleden gesticht.Dezer dagen wordt de verjaardag gevierd.

China bevindt zich in Oost-Azië en grenst aan de Oost-Chinese en de Zuid-Chinese Zee.  De buurlanden zijn Noord-Korea in het noordoosten, Mongolië en Rusland in het noorden, Kazakstan in het noordwesten, Kirgizië, Tadjikistan, Pakistan, Afghanistan en India in het westen, Nepal in het zuidwesten, Buthan, Bangladesh, Myanmar, Laos en Vietnam in het zuiden. In het zuidoosten liggen H o n g k o n g  en  M a c a u, gebieden met een speciaal statuut.
De letterlijke vertaling van het Chinese woord voor China is ‘Middenland’  .Op wereldkaarten die een Chinese achtergrond hebben, bevindt China zich in het midden (zoals de wereldkaarten die wij kennen Europa in het midden aanduiden.

De hoofdstad is Beijing (Peking), dat zich min of meer oostelijk in het land bevindt.  Daarnaast zijn er 23 provincies,5 autonome regio’s, 4 stadsprovincies en de 2 speciale administratieve regio’s.  Er zijn meer dan 1000 eilanden waarvan Hainan in het zuiden, het grootste is.

China is met zijn 9.596.961 km2 het op 3 na grootste land ter wereld (na Rusland, meer dan 17.000.000 km2,Canada met meer dan 9.970.000 km2en de VS met 9.629.00 km2).

Wat betreft het aantal inwoners staat China op plaats nummer 1 met meer dan 1,39 miljard inwoners.  Natuurlijk is dit aantal niet geteld, maar wel geschat.  Volgens sommige bronnen, die stellen dat de vruchtbaarheid in China lager ligt dan geraamd, zou India het land zijn met de meeste inwoners.  Ook daar kan men niet zo maar gaan tellen.  Het aantal mensen dat hier woont is enorm veel, eigenlijk zo veel dat je steeds massa’s en massa’s mensen ziet, altijd en overal.  We zijn er nooit aan gewoon geraakt aan die enorme massa mensen, elke dag opnieuw overviel de massa ons.

Meer dan 94% van de inwoners is Han-Chinees, de andere mensen horen bij één of andere minderheid.  Boeddhisme, Confucianisme en Taoïsme zijn de meest voorkomende religies.  Alle andere religies komen ook hier voor, in beduidend kleiner aantal (op moslim na)

Ondanks de uitgestrektheid van het land, houdt China één tijdzone aan, nl de Beijing-tijd- in de zomer 6u later, in de winter 7 uur later dan in België.  Maar in feite overkoepelt China 4 tijdzones, vanaf het uiterste westelijke tot het uiterst oostelijke punt.

Wij maakten dus ooit mee dat in het verre westen 2 verschillende uren gehanteerd werden, de officiële en de lokale tijd, uiterst moeilijk om te weten welk van beide tijden men bedoelde. Uren van vertrek en aankomst ven vliegtuigen was het Beijing uur, voor bussen was dat helemaal niet meer het geval. Dat betekende dat we 3uur voordien bij het busstation aanwezig waren ….

Officieel kent China één taal, het Chinees . Maar naast het Mandarijn, komt ook het Kantonees en nog heel wat andere talen voor.De talen behoren tot 4 verschillende taalfamilies

geel is Mandarijn, een deel van de groene kleur is Kantonees

Het Mandarijn wordt geschreven met karakters. Oorspronkelijk was een karakter een tekening van het woord. In de loop van de vele, vele eeuwenzijn die karakters geëvolueerd tot het huidige, vereenvoudigde schrift. Hieronder enkele voorbeelden

links zie je de tekening van (van boven naar beneden) een man, een vrouw, een oor, een paard, een vis, een berg, de zon, de maan, regen en een wolk. Van links naar rechts de evolutie van elke tekening tot het huidige karakter, uiterst rechts

Om Chinees uit te spreken moet je kunnen zingen, er zijn immers 5 tonen. Eenzelfde woord, geschreven met onze letters, heeft immers verschillende betekenissen, afhankelijk van de toon. Voor eenzelfde toon echter zijn er nog verschillende karakters, en dus totaal verschillende betekenissen. Uiterst moeilijk om te leren als deze taal niet je moedertaal is ….

Een woordenboek is dus niet gebaseerd op letters van het alfabet, maar wel in eerste instantie op het eerste streepje van een karakter dat moet getekend worden. Als je dus niet weet welk streepje eerst gezet wordt, dan is een woordenboek volkomen zinloos, alhoewel … .We kochten 12 jaar geleden een Chinees woordenboek (dik boek met dun papier), en het was bruikbaar.

Nu zijn er apps waardoor alles wat gemakkelijker wordt (maar een vertaling van google is zo ongeveer onbegrijpelijk voor ons).We zullen zien wat dat wordt.

Het woord China wordt met volgende 2 karakters geschreven 中国 en wordt gelezen alsZhōngguó, de karakters zijn in het ‘vereenvoudigd Chinees’, het woord in ons alfabet noemt men pinyin.Het teken op de eerste lettergreep wil zeggen dat de toonhoogte blijft, het teken op de tweede lettergreep betekent dat de toon van lager naar hoger gaat.‘Zhong’ betekent ‘midden’, ‘guo’ betekent ‘land’

2.China in en uit 
is de titel, omdat ons (oorspronkelijk) plan(was) is : Shanghai in het oosten van China, (daarna H o n g K o n g, ondertussen geannuleerd), dan Taiwan dat niet tot de Volksrepubliek China hoort, maar een afzonderlijk land is, de Republiek China, en daarna opnieuw China, het eiland Hainan. Op onderstaande kaart zijn de drie gebieden aangeduid 

3.Eerste halte, in China, Shanghai

Shanghai is één van de stadsprovincies van China, wordt in het vereenvoudigd Chinees geschreven als 上海市, in het pinyin uitgesproken als Shànghǎi Shì (het teken boven de eerste en laatste lettergreep betekent dat de toon van hoog naar laag gaat, bij de tweede lettergreep gaat de toon van hoger naar lager en weer hoger).De betekenis is ‘boven-zee-stad’.

3.1 in het kort de geschiedenis van Shanghai. 
Ooit was Shanghai een vissersdorp, later kwam daar textielindustrie bij.  In 1842 werd het Nanking verdrag gesloten met Groot-Brittannië, waarbij Shanghai kon uitgroeien tot een grote internationale havenstad.

Sinds 2010 is Shanghai de grootste containerhaven ter wereld (uitgedrukt in verscheping van hoeveelheid lading), gevolgd door Singapore.  Shanghai heeft een rivier- en een zeehaven. In datzelfde jaar werd de wereldtentoonstelling gehouden in Shanghai.

het eigenlijke centrum van de stad ligt vooral aan de rivier

Wat betreft het aantal inwoners is Shanghai de grootste stad ter wereld, met meer dan 24,5 miljoen, dit is ongeveer 40.000 inwoners per km2.Sinds enkele jaren is er een halt toegeroepen op de toename van het aantal inwoners.

3.2 aankomst in Shanghai

Omdat we op het einde van onze reis niet terug keren via Shanghai, zochten we een maatschappij die onze reisroute van Europa naar China en terug kan aanbieden.   KLM biedt de combinatie aan.

In tegenstelling tot vroeger, biedt KLM nu de afstand Brussel-Schiphol voor elke vervolgvlucht ook per trein aan.

Wat ons hierbij opvalt is dat alle passagiers en bagage in Brussel Zuid streng wordt gecontroleerd.In Antwerpen Centraal echter wandel je zo naar de trein.

En dan de tijd: normaal rijdt de Thalys over het traject Brussel-Schiphol 1,5 uur.Wij doen er 3 uur over, eerst was er al in België vertraging, daarna ook nog in Nederland en dan rijdt de trein zelfs helemaal niet naar Schiphol.We moeten overstappen in Amsterdam op een lokaal spoor.Er moet nog het een en het ander in orde gebracht worden voordat reizigers over kortere afstanden, kleiner dan 1000 km in Europa, de trein zouden nemen …

Het wordt een nachtvlucht, maar omdat we richting oosten vliegen, is de nacht vrij kort. Dus we slapen nog verder gedurende de volgende dag.

De afstand tussen de luchthaven en de stad is vrij groot.Daarom rijden we de eerste 30 km met de Maglev, een magnetische supersnelheidstrein met een maximale snelheid van 300 km/uur.Daarna remt het systeem weer af zodat het traject in 8 minuten gereden wordt.In- en uitstappen duurt veel langer.

In Japan zagen we in een museum heel wat informatie over de Maglev, hier rijdt deze ‘trein’

de Maglev bij aankomst in het station op 30 km van de luchthaven.Hier is geen treinbestuurder, het systeem ‘rijdt’ vanzelf, in feite zweeft de trein 

Op minder dan 3 minuten heeft de Maglev een snelheid van 300 km/uur.  Gedurende de daluren stijgt de snelheid nog tot 450 km/u.  De laatste 2 minuten wordt er afgeremd

Daarna stappen we over op de metro.Waar we bij onze vorige reizen dagelijks versteld stonden van de hoeveelheid mensen in China, lijkt dat nu niet meer zo.Waarschijnlijk is onze geest aangepast met de vele reizen in Azië.
Shanghai heeft een goed uitgebouwd mrt (Mass Rapid Transport) of metro waarmee een groot deel van de stad goed bereikbaar is.Voor ons verblijf wandelen we vanuit een MRT station, een goed 10 minuten

Daarnaast zijn er ook bussen, vele zijn rolstoeltoegankelijk

Een uur later, voor we al goed en wel aangepast zijn, zitten we al met chopsticks (Chinese eetstokjes) te eten


3.3 activiteiten in Shanghai

We bezoeken eerst het centrum van de stad met, zoals in ongeveer alle Chinese steden, het Volkspark.In het rurale China, en 12 jaar geleden ook in Peking, komen mensen ’s morgens naar het park om et te dansen, muziek te maken, op te treden, te zingen, Tai chi te beoefenen, te kaarten of gewoon samen te zitten en te praten met anderen… .Nu, meer dan een decennium later, en in de grootste stad van het land en de wereld, is dit fenomeen er nog steeds, maar meer beperkt

kaartspelers staan steeds omringd door toeschouwers

door de vele bomen is er voldoende schaduw voor de bezoekers

In de vijver zijn de bladeren van de lotus nog te zien, de bloeitijd is al even voorbij

merk op dat een pijamabroek of zelfs een volledige pijama, kledij is om buiten te komen (maar niet om te gaan werken)

een speciaal muziekinstrument

bloemen staan hier nog massaal in bloei

Net buiten het park komen we bij het gebouw van Urban Planning Exhibition Hall, hier wordt de ontwikkeling van de stad weergegeven.

het gebouw, relatief dichtbij gefotografeerd

een tijdje later, wanneer we hier weer langs komen, kunnen we een foto van het geheel maken.Ondertussen is er al meer mist …

Bij het binnenkomen in de grote tentoonstellingszaal zien we dit grote model van de televisietoren en het gebied er rond, aan de overzijde van de rivier

Veel van de toekomstige planning is er echter niet te zien.Enkel de tweede en vijfde verdieping is open.Bij deze laatste hebben we een mooi overzicht door de glasramen van gebouwen in de omgeving

Op de tweede verdieping is er een tijdelijke tentoonstelling over het leven van Song Qingling (1893-1982), een vrouw die hier vereerd wordt omdat ze een van de grondleggers was van het moderne China.Even een korte situering
De laatste Qing-keizerin Cixi, gestorven in 1908, was net zoals haar voorgangers keizer over een nog feodaal rijk waarbij niet het land maar wel de eigen glorie en braspartijen belangrijk waren.Song Qingling wilde mee het land bevrijden van dit juk door revolutie.Uiteindelijk is in 1949 de Volksrepubliek China gesticht

Song Qingling op haar huwelijk in 1915 met Sun Yat-sen die wat later de eerste president van deVolksrepubliek zal worden.  De info welke hier niet vermeld is, past niet in het kraam, is het feit dat Sun Yatsen in feite een nationalist was en geen communist. Pas na zijn dood is Song Qingling mee met de opkomende communisten gaan samenwerken.  De nationalisten werden nadien wreedaards

Naast het museum bevindt zich het stadhuis van Shanghai

Aan de overzijde van de straat is er een park aangelegd

Als derde gebouw in de rij is er Shanghai Grand Theatre, door hetzelfde architectenbureau ontworpen als de Bastille-opera in Parijs

Aan de overzijde van het park voor deze gebouwen bevindt zich het Museum van Shanghai,

de vorm van het Shanghai Museum is deze van een Ding, een Chinese pot, met als grondvlak een vierkant -dat de aarde voorstelt- en bovenop een cirkelvormig dak -dat de hemel voorstelt

de trappenhall in het museum

De gelijkvloerse verdieping bevat beelden in steen en bronzen voorwerpen, voor een groot deel uit het verre verleden in de Chinese geschiedenis.Om voorwerpen te dateren vernoemt met de naam van de toenmalige dynastie.Gelukkig is ook de tijdsperiode vermeld

Stenen beelden van mensen, dieren en godheden werden al in de prehistorie gemaakt.Beeld(je)s in jade en andere halfedelstenen werden al gemaakt vanaf de 16de tot de 3de eeuw v.C., beelden in klei dateren van de periode 221 v.C tot 220 n.C.

deze hanger in jade dateert uit de periode 4000 tot 3300 v.C.

de jadeschijf is iets jonger, uit de periode 3200 – 2200 v.C.

bewerkt jade uit de periode 13de tot 11de eeuw v.C.

de jade tijger dateert uit dezelfde periode

evenals deze haas

en veel recenter is het veel ingewikkelder beeldje van een visser.Het dateert uit de Qing-periode (1633-1911)

Grotere beelden uit de boeddhistische tijd

fluitspeler 25-220 n.C.

Steen uit een boeddhistische pagode 386-534

beschilderd kleifiguur618-907

stenen beeld uit dezelfde periode

beschilderd houten boeddhabeeld periode 960-1279

met goud beschilderd houten boeddhabeeld uit de periode 1115-1234

Daarnaast is er een grote collectie bronzen figuren en gebruiksvoorwerpen.Metaallegeringen werden al in de oude tijden gemaakt en uitgeprobeerd om de minder goede eigenschappen van zuivere metalen te verbeteren, zoals bvb het roesten

overblijfselen van metalengevonden in een oude smeltoven uit de periode 770 tot 476 v.C., de samenstelling van deze rest is onderaan vermeld

klein wijnvat uit de 18de tot 16de eeuw v.C.

bronzen figuur 475-221 v.C.

wijnvat waarop dierenmaskers gekerfd en geschilderd zijn, periode 15de tot 13de eeuw v.C.

vaatje waarin voedsel gedragen werd naar de tempel, 11de eeuw v.C.

voedselschaal rijk versierd met waterorganismen, vissen, eenden en kikkers 770 tot700 v.C.

wijnvat in de vorm van een os 6de eeuw tot 476 v.C.

Op de vierde verdieping handelt een gedeelte van de tentoonstelling over de minderheden in China. Het lijkt alsof ze evenwaardig gezien worden niets is echter minder waar

kaart van China waarop de oorspronkelijkeleefgebieden van de vele minderheden aangeduid zijn

een overzicht van de verschillende minderheden

ceremoniële kledij van Mongolen tijdens de periode 1644 tot 1911

dit is de traditionele kledij van de Lloba, een volk dat in Tibet woont, kledij uit de 2de helft van de 20ste eeuw

kano van Gaoshan vissers , het oorspronkelijke volk van Taiwan uit de 2de helft van de 20ste eeuw

Vanaf dit gebied wandelen we tot de Oostelijke Nanjing straat, het grote autovrije winkelgebied van Shanghai.Enkele beelden terwijl we ons laten voeren door een elektrisch trammetje

Bij het einde van het autovrije gebied wandelen we verder naar ‘de Bund’, het oude commerciële hart van Shanghai dat langs de oever van de rivier lag en ligt.Aan deze zijde, de Bund dus, waren de hoofdkwartieren van bedrijven, clubsen banken gevestigd.De gebouwen zijn in Europese stijl.Engelsen en Fransen hadden het hier immers voor het zeggen.Enkele beelden van deze 1,5 km lange Bund

aan de andere zijde van de straat is de kaaimuur met een grote wandelpromenade.Hierachter ligt de rivier

het Walldorf-Astoria Hotel mag hier niet ontbreken

Ten zuiden van deze oost-west-as ligt de oude stad.Men is bezig om deze in een hoog tempo op te ruimen waarbij hele blokken, zelfs wijken, gesloopt zijn of worden.Hier worden of werden, nieuwe woonblokken en andere gebouwen neergepoot.Dat betekent ook dat de armere mensen moeten verdwijnen uit de stad.Omdat er een stop staat op het aantal inwoners, kunnen meer begoeden toch terecht in de nieuwe wooncomplexen.

Ten westen van de oude stad ligt de voormalige Franse concessie.Hier verandert er weinig of niets.De oude straten, omzoomd met platanen, de chique winkels en eetgelegenheden, alles heeft hier nog zijn charme.
Enkele straten in beide wijken zijn heel erg toeristisch, zowel voor buitenlanders als voor Chinezen.

 onderweg komen we langs een moskee gestapt, vrij sober gebouw

De eerste tuin welke we vandaag willen bezoeken is, net zoals het laatste museum gisteren, gesloten.Dicht bij de tuinen echter is er een toeristische wijk, helemaal nieuwbouw, maar voor ons’ Chinese stijl’.Blijkt echter dat de architectuur van de Yuyuan bazaar voor de Chinezen on-Chinees overkomt.

langs de toegangsweg tot het gebied, evenals in de wijk, komen er supermarkten vol met goud en juwelen voor

papieren parasols en waaiers

fijn beschilderde zijde, gemonteerd in gelakt hout

er zijn hier veel mensen, weinigen hebben echter een draagtas(je) mee

de ganse aankleding van het gebied moet ervoor zorgen dat bezoekers consumeren

ondertussen honger gekregen in een inktvis op een stokje, zo gefrituurd en eetklaar …

of zin in iets ae steunpaal te bekleden …

een porseleinen reisset als souvenir …

meer heb je niet nodig ….

voedsel wordt er de ganse dag verkocht … en Chinezen zijn zo blij dat ze op de foto mogen …

aansluitend aan de bazaar en het park is er een theehuis op een meer

in het meer enkele drijvende eilanden …

waar mannen met een plastiek fles op een stok de planten water geven ….

een eindje verder hangen mensen over de balustrade …

de koi-karpers gade te slaan …

Van hieruit is de afstand tothet Chenxiangge nonnenklooster relatief klein.

zoals bij alle Chinese tempels staan hier aan beide zijden van de toegang vreselijke wachters die de boze geesten moeten buiten houden.

trouwens de centrale toegangsdeur blijft om diezelfde reden steeds gesloten

hier leven veel nonnen, elk gekleed in een ecru onderkledij met daarboven een bruine mantel en de haren steeds kaal geschoren

in de hoofdtempel is er steeds een boeddhabeeld te vinden

alle nonnen lijken zich hier steendood te vervelen, af te gaan op hun gelaatsuitdrukking.Sommigen zijn bezig met hun gsm, andere lopen rond met een kralenketting in de hand, nog anderen staan te praten, …

Wat later wandelen we in een gebied van de voormalige oude stad.Hier zijn muren gebouwd waarachter een heel nieuwe wijk moet komen.

een klein stukje van de muren aan de rechterzijde, mooi versierd

boven zijn de leegstaande panden dicht getimmerd

dit schijnbaar nieuwere gebouw is ook helemaal verlaten …

Nog wat stappen, we doen vandaag meer dan 35.000 stappen, komen we in een nog actieve wijk van de oude stad.

in tegenstelling tot vroeger kunnen we nu overal (in Shanghai) brood(producten) vinden zodat we nu niet meer 3 maal rijst per dag (moeten) eten

Hier bevindt zich de voormalige Confucius-tempel.Het Confucianismewas tijdens het feodale China van de keizers, geen religie, maar eerder een filosofie.In de loop der tijden echter was er echter nog weinig onderscheid met religies.Confucius leefde in de periode 500 v.C.

ook hier bestaat een ornament uit een fijn geslepen plaat marmer waarbij de natuurlijke tekening een landschap voorstelt

 een pagode

deze meer dan 300 jaar oude boom is helemaal hol in zijn stam

het gebied is een oase van rust in de drukke stad

geen storende voorwerpen ….

wel grillig gevormde rotsen, afkomstig van ergens in China ….

en een zaal met een collectie theepotten

Het is niet de moeite om de metro te nemen tot het gebied van de voormalige Franse Concessie.Xintiandi is een klein gebied waar Shikumen huizen te zien zijn.Deze huizen zijn op het einde van de 19de eeuw opgetrokken in baksteen, het is een aanpassing van de Europese bouwstijl aan het Chinese leven en klimaat.Al de gebouwen zijn gerenoveerd en dure restaurants openden hier hun deuren.Onnodig te zeggen dat zowat alle reisgroepen hier neerstrijken voor het middagmaal.Niets voor ons.

pralines voor het veelvoud(en) van de prijs worden hier verkocht

Een van de huizen is tot Shikumen-museum ingericht en kan bezocht worden.Het geeft een beeld hoe de middenklasse in die tijd leefde.

het open museum

de inkomhall van het huis

helemaal achteraan, waar het in de winter koud en in de zomer heet is, de keuken

boven zijn er meerdere slaapkamers.De kamer van de ouders was beneden.Een kleine achterkamer, aan dezelfde zijde van het huis als de keuken, werd dikwijls verhuurd.Heel wat schrijvers en kunstenaars hebben ooit zo een kamertje gehuurd

naast een schrijfmachine was het telraam (links) een noodzakelijk attribuut

Het Fuxingpark dient ook als locatie voor de lokale mensen om te kaarten, te bewegen, te dansen, ….

Marx en Engels hebben een plek in het noorden van het park -voor zover we begrijpen zou Chinees communisme afgeleid zijn van Russisch communisme

de (relatief) jonge generatie op de smartphone, de ouderen immer in discussie ….

nog maar pas geleden schreef iemand met water een tekst op de grond, sommige mensen blijven staan om het te lezen

Tianzifang is een andere toeristische trekpleister.De Shikumen huizenzijn hier omgebouwd tot winkeltjes, cafés en eetgelegenheden.Ook hier massa’s soevenirs, maar geen nood, vele winkeltjes komen hier in het meervoud voor.

de moderne manier om elektriciteitsdraden weg te werken wordt in deze oude wijk, net zoals op vele andere plaatsen in Shanghai (nog) niet toegepast …

Met de metro gaan we nog westelijker.We wandelen tot bij het voormalige huis van Song Qingling.Hier woonde ze met haar man en later, na zijn overlijden, bleef ze hier.De medestichtster van de Volksrepubliek ontving hier vele buitenlandse gasten en vele Chinese hooggeplaatste communisten, waaronder Mao.

in de voortuin van het meer dan 4000 vierkante meter grote gebied zit een beeld van de dame in haar tuinzetel

haar limousine uit 1975 van Chinese makelij

haar oudere limousine van Sovjet-Russische makelij was haar in 1952 geschonken door de regering van de Sovjetunie

een deel van het huis aan de voorzijde

de eetkamer waar ze allerlei hoge binnenlandse en buitenlandse gasten ontving -nadat ik de foto had gemaakt deed een bewaker me vriendelijk teken dat het verboden was foto’s te maken

Stephan nam een foto van het salon, daarna ook geen meer

de tuin aan de achterzijde, zowat 2000 vierkante meter groot

het huis vanaf het einde van de tuin gefotografeerd

Shanghai ligt aan het water, er is de zee, er zijn rivieren en er is een kreek.De beide laatste zijn van ietwat grotere dimensies dan wij kennen in België, ondanks wat de naam doet vermoeden.

de rivier richting noord

waar het witte schip ligt is de cruise terminal

de rivier richting zuiden

de gebouwen op het Pudong -schiereiland in de bocht van de rivier

de rivier wordt regelmatig, door de milieudienst, ontdaan van al het vuil dat in het water terecht gekomen is

Vanaf de Bund, de straat aan de rivier met zijn 19de eeuwse koloniale onelegante gebouwen, kunnen we op een heldere morgen,de skyline aan de overzijde, in het stadsdeel Pudong, duidelijk zien.Hier staan een aantal wolkenkrabbers, hoge en zeer hoge en de bijna (op Dubai na) hoogste ter wereld.Bezoekers kunnen tegen een fikse vergoeding met een zeer snelle lift, hoge of zelfs de bovenste verdieping bereiken.

Langs de Bund is er een breed en verhoogd wandelpad gemaakt.Nu, op zondagochtend zijn er heel veel mensen.

Mao staat opgesteld aan de Bund

de gebouwen langs de Bund, nu bij helder weer

strenge, strakke en ongezellige gebouwen, wat mij betref

de gebouwen aan de overzijde: hoog, hoger, hoogst …

dit is de overzijde van de kreek, door het water afgescheiden van het noordelijk uiteinde van de Bund

Later op de dag, wanneer de lucht pikzwart is van de naderende regen, staan we aan de Pudong-zijde van de rivier

een grote rotonde regelt het verkeer.In het midden van de rotonde wordt de 70ste verjaardag van de Volksrepubliek voorgesteld met o.a. een vredesduif…

een verdieping hoger is de rotonde voor voetgangers gebouwd, heel goed om vanuit alle zijden en hoeken de hoge gebouwen te kunnen bewonderen

nog nooit zo een collectie Korintische zuilen samen gezien …

de Oriental Pearl Tower (televisietoren) is 457 m hoog.Het grote basisgebied zorgt voor onbegrensde consumptie en bevatenkele thematische pretparken (zoals Alice in Wonderland) ….

links een gewone wolkenkrabber.Rechts 2 zeer hoge gebouwen waarvan de linker ook wel de Flessenopener wordt genoemd.Deze toren is het Shanghai World Financial Center, gebouwd in 2007 en 492m hoog.
De rechter toren, Jinmao toren,is sierlijker, gebouwd in 1998 in Art Deco stijl

en dan de hoogste toren, in het midden van de foto, is de Shanghai Toren, gebouwd in 2015, en, volgens de reisgids, met zijn 632m de op één na hoogste toren ter wereld.Het gebouw vertoont een draaiing, en wordt ook wel de Kurkentrekker genoemd

om het geheel wat terug te brengen tot zijn proporties is er bij een Disney winkel (in handen niet van de Disney keten, maar voor het grootste deel in handen van de Chinese overheid) een klokketoren te zien

Aan dezelfde zijde van de rivier, het Pudong stadsgedeelte, bezoeken we nog enkele bezienswaardigheden.Tijdens deze zondagochtend komen heel wat families naar het grootste park, buiten het centrum van de stad, het Century Park.Rond dit park is er een breed pad, waar we veel mensen zien joggen.Let wel de temperatuur is hiereen stuk hoger dan 20°, we zien dus heel wat bezweette mensen.

enkele van de honderden joggers

de toegang tot het park

in het park zelfs kennen de appelbomen een tweede, beperktere bloei ….

ook bij de grote waterplas staan planten in bloei …

een klein deel van het grote meer

ook de rozentuin vertoont nog veel kleur

In het park mag er net gefietst worden, men verhuurt echter wel fietskarren, van erg bedenkelijke kwaliteit

Mensen zetten tentjes op om een dutje te doen, de leggen een picknickmat op de toegelaten grasperken, ze babbelen, zitten samen en zijn vooral heel veel bezig met hun gsm, net zoals bijna overal elders ter wereld.

de meeste grasperken zijn beschermd, hier mogen mensen op het gras komen

beschermd gebied

ook hier mag niet aan de vegetatie geraakt worden …. de gele linten moeten mensen tegen houden ….

gezellig keuvelen, slenteren, op een bank neerstrijken, kijken wie en wat er voorbij komt, …

of (zoals deze dames) kaarten …

de éénkind-politiek is duidelijk voorbij, China moet immers een machtig land blijven met meer dan alleen oudere mensen …

een nabij gelegen patisserie doet gouden zaken vandaag ….

Rond het park, is er meer lucht, de gebouwen staan onderling op afstand en zijn niet torenhoog

alles moet relatief gezien worden ….

Vandaag zondag, zit en staat de metro ven vol dan tijdens de week.Veel mensen werken ook vandaag, andere zijn op uitstap

zicht in de metro

Nog wat zuidelijker, daar waar het eindstation is van de Maglev, is er het Maglev museum.

 in 1922 , dus bijna 100 jaar geleden, had de Duitser Hermann Kemper, al het idee om een voertuig te laten voortbewegen, niet op wielen, maar zwevend zonder aanraking boven, onder, links noch rechts.In het vervolg van zijn idee zou hij gebruik maken van magneten, waardoor het voertuig enerzijds zou opgeheven worden tegen de zwaartekracht in, en anderzijds zou voortbewegen.Zonder wrijving zou hierdoor de snelheid toenemen.

Het opheffen (of levitatie, vandaar de naam Maglev: magnetische levitatie) gebeurt doordat gelijke magnetische polen elkaar afstoten.Het voortbewegen doordat tegengestelde magnetische polen, noord- en zuidpool, elkaar aantrekken

vergelijking tussen links, een voertuig op wielen, en rechts een voertuig dat via magneten voortbeweegt

Japan en Duitsland, en in mindere mate nog andere landen, deden testen op dit principe.In 1997 echter stopte Duitsland met verdere testen, het geld daarvoor was immers veel meer noodzakelijk voor andere doeleinden.Japan bouwde een testspoor waarbij in 1999 een snelheid van 552 km/uur gehaald werd.

China heeft de technieken verder uitgeprobeerd en op punt gezet.China is immers een zeer groot land met immense afstanden, en met daarbij geen natuurlijke bronnen van energie.China is het enige land waar de Maglev commercieel toegepast wordt.
Energievoorziening gebeurt langs ‘het spoor’ waarbij enkel dat gedeelte waar de Maglev passeert onder stroom staat, de rest van het spoor is stroomloos.
Er is veel minder onderhoud nodig omdat de Maglev nergens overheen rolt, nergens contact heeft.Wanneer de Maglev in het station stil staat rust het systeem op een soort rubber kussen.

Het geheel produceert iets meer lawaai dan normaal wegverkeer, maar minder dan elke ander spoorsysteem.De magnetische veldsterkte is kleiner dan deze van eender welk huishoudelijk toestel.

We moeten zeggen, de Maglev rijdt heel zacht.Geen geschud, gerol of gedaver zoals in een trein.Enkel door de snelheid waarmee het landschap voortbeweegt, ervaren we de snelheid van de trein.Je hoeft niet neer te zitten of stil te staan, de Maglev is uiterst comfortabel.

Wat westelijker bevindt zich het gebied waar in 2010 de Expo van Shanghai plaats vond.Het enige paviljoen dat bleef staan is dat van China.

omheining rond het Chinese paviljoen

het zeer grote gebouw stelt een pot voor, zoals we er vele zagen uit de oudheid, op 4 poten en bovenaan verbredend

de enkele mensen op deze foto geven een beeld van de afmetingen van het gebouw

Hier is nu het China Art Museum gehuisvest.Vele zalen zijn gesloten

omdat het bordje naast het werk letterlijk en figuurlijk Chinees is, geef ik enkele werken

Op de voormalige terreinen van de Expo hebben zowel Mercedes als BMW een grote showroom en een testcircuit.Verder is er nog een wandelpromenade met veel winkeltjes.Er worden enkele nieuwe building gebouwd. Het grootste gedeelte echter ligt braak en verwaarloosd

de directe omgeving van het gebouw

Her en der in de stad verspreid is nog het een en het ander te zien.Gelukkig is het metro-netwerk goed uitgebouwd.

De Longhua tempel ligt meerdere km ten zuiden van de Bund.Het is de meest actieve boeddhistische tempel in Shanghai, hier worden ook monniken opgeleid.


De tempel dateert al van de derde eeuw, de gebouwen echter zijn vele eeuwen jonger.
De pagode dateert van de 10de eeuw, het gebouw is achthoekig en 40m hoog.Tot 1910 was dit het hoogste gebouw van Shanghai

de toegang tot de tempel, zoal steeds is de centrale poort gesloten

hier worden vele wierookstokken verbrand

We bezoeken de tempel ’s morgens.Veel mensen komen hier, op weg naar hun werk, bij de verschillende beelden knielen, buigen, rechtkomen, met gevouwen handen, een goede vorm van ochtendgymnastiek.Iedereen moet betalen om binnen te komen, de mensen vullen de verschillende offerblokken nog met klein of groter geld.

binnenin het tempelcomplex bevinden zich vele gebouwen.Een deel ervan zijn tempels, anderen behoren tot het klooster, er zijn winkels, tempel-eetgelegenheden, …. .Dit is de eerste tempel

aan beide zijden van de toegang staan er leeuwen, nu versierd met een grote rode strik


op de pleinen tussen de tempels staan veelal solitaire bomen met een stenen bank er rond.Geloven en de monniken kunnen daardoor in de schaduw mediteren ….

een grote pot of kan met daarrond steentjes of zand waar wierookstokjes in kunnen geplaatst worden

tempels tellen één …

of meerdere verdiepingen

ook de daken zijn met beelden versierd, ook hier moeten de boze geesten verdreven worden

 in elke tempel zit of staat minstens één boeddha.In China zijn de boeddha’s gezette figuren, dikwijls lachen ze (in tegenstelling tot andere landen waar de boeddha’s dikwijls heel slank en lang zijn ….)

de tempels kunnen heel spaarzaam verlicht worden

naast de boeddha beelden zijn er dikwijls nog veel tot zeer veel andere beelden te zien.Sommige mensen stoppen tijdens hun rond&bid-gang ook voor deze beelden

vele beelden hebben een neutrale of blijde gelaatsuitdrukking

andere kijken dreigend of boos …

het aantal boeddhabeelden kan gaan van één tot duizend of meer ….

tijdens de culturele revolutie was religie in China absoluut verboden (hoewel het wel ondergronds zou gebleven zijn).Later is het boeddhisme terug toegelaten, heel wat mensen pratikeren ….

deze hebben verschillende houdingen en gelaatsuitdrukkingen, in sommige gevallen kan je duizend dezelfde beeldjes zien …

en verder kan boeddha 2, 4, 6, …. Of vele honderden armen en handen hebben.Hier zijn 18 armen van ‘normale’ afmetingen, al de andere armen en handen zijn veel smaller

Wat ons opvalt is de enorme bloemenpracht, waarbij de meeste bloemen echt zijn

Niet zo heel ver van Song Qingling bevindt zich een begraafplaats, Wanguo.Tot voor de Culturele revolutie telde Shanghai minstens 10 begraafplaatsen voor ‘vreemdelingen’.Tijdens de Culturele revolutie werden de graven omver geworpen, werden de stenen opnieuw gebruikt in de bouw en raakte de tuinen helemaal in verval.Alles wat toen nog overbleef werd verzameld op deze plek, hier liggen de overblijfselen van meer dan 600 mensen van zowat 30 nationaliteiten

het lijkt een park te zijn,

031 de naamstenen liggen echter vlak op het gras, mooi geordend

De resten van 2 belangrijke Joodse families liggen verzameld bij het graf van Talitha Gerlach.Deze joodse vrouw heeft heel belangrijk werk verzet om de leefomstandigheden van Chinese arbeiders te verbeteren en ze richtte een nachtschool op voor vrouwen.Omwille van deze grote verdienste kreeg ze als eerste buitenlander een grote onderscheiding gegeven door de Communistische Partij in 1987.

Deze begraafplaats telt de graven van de ouders van Song Qingling.Na haar dood in 1981 is ze naast haar ouders begraven.

de graven van de ouders

en rechts ervan haar graf

Verder is er ook een museum dat Song Qingling blijvend in herinnering moet houden.We kunnen hier nog het een en het ander extra lezen.

niet zover van het graf is een groot beeld van Son Qingling op een groot en perfect onderhouden grasplein met bloemen

het museum, of beter de Memorial Hall

ergens anders lezen we dat haar vader dominee was ,later zakenman,ook gestudeerd had in Amerika, en behoorde tot de intellectuelen uit die tijd in Shanghai

korte tijd voor haar overlijden kreeg ze nog het eredoctoraat in de rechten van een universiteit in Canada.Ze leed toen al aan een ernstige vorm van leukemie

Dichter bij het centrum bevindt zich het Natuurhistorisch Museum met dichtbij een mooi aangelegd parkje met een aantal beeldhouwwerken en een mooi aangelegde tuin, het Jing’an Beeldenpark

het lage gebouw is het Natuurhistorisch Museum, hier de gevel

een zijgevel is begroeid met planten, een systeem om de ‘verloren’ oppervlakte met beton te compenseren wat betreft de CO2 opname

de andere zijgevel

op de grasvlakte liggen meerdere runderen ….

Vanaf deze plek wandelen we het westelijke deel van de centrale boulevard, die in het oosten eindigt op de Bund.Hier zijn de winkels veel exclusiever, alle grote en dure merken hebben hier een winkel (vele van de kledingstukken zijn waarschijnlijkin dit land gemaakt.De straat eindigt bij de meest luxueuze tempel in Shanghai, de Jing’an tempel.Hier predikt het boeddhisme blijkbaar niet de soberheid ….We wandelen rond de tempel.De gebouwen zijn recent.Het hout dat hier gebruikt werd is teak uit Birma (Myanmar).Waarschijnlijk is Birma ongeveer kaalgekapt want alle luxe projecten, hier en in andere landen, hebben gebruik gemaakt van deze houtsoort.

Het gelijkvloerse verdiep is verkocht of verhuurd als handelszaak …..

Naast teak is er ook goud gebruikt

Voor ons laatste bezoek rijden we met de bovengrondse metro, naar een gebied niet zo ver van de internationale cruiseterminal.Hier bevond zich zo ongeveer een eeuw geleden een synagoge.Nu is het gebouw in gebruik als Jewish Refugees Museum, het museum over de joodse vluchtelingen.

de voormalige synagoge

1

Toen op het einde van de jaren 1930 in Europa het fascisme met jodenvervolging begon, zijn nogal wat joden via Rusland naar Shanghai getrokken.Toen was er in Shanghai een kleine, maar invloedrijke joodse gemeenschap .
Wanneer WO II een feit was zijn er nog joden kunnen vluchten, echter niet meer over land, wel via de zee, een lange weg.Italiaanse schepen vervoerden hen naar Shanghai

de kaart is niet zo bijster scherp, het is in dit museum dan ook erg donker

Joden die toen in Shanghai aankwamen, vluchtelingen dus, werden door de kleine joodse gemeenschap en door de Chinezen goed opgevangen.Hun leefomstandigheden waren niet erg ideaal, maar alles beter dan de vervolging in Europa.Velen begonnen een job en werkten zich terug wat op , tot ….

in 1943 de Japanners binnen vielen in China en het land bezetten.De joden in Shanghai werden door hen gedongen om in een getto te leven en te blijven (waar ook Chinezen woonden) in dit gebied rond de synagoge. Enkel zij die werkten buiten het getto, en om een of andere reden niet werden afgewezen door de Japanse commandant, kregen een pasje om het getto uit en in te kunnen.

een karikatuur uit die tijd, links de kleine (Japanse) commandant, rechts de man die kwam solliciteren voor een pasje ….

Het was hier verre van ideaal, maar er waren geen concentratiekamp-toestanden, de meeste joden overleefden.

Na WO II echter zijn ze ongeveer allemaal vertrokken,, meest naar de VS, Canada, Australië of Israël om daar eindelijk een nieuw leven te kunnen opbouwen.

velen onder hen zijn na verloop van jaren terug op bezoek gekomen in Shanghai.Van hen zijn er getuigenissen opgetekend en zijn meegebrachte voorwerpen uit die tijd tentoon gesteld

kinderen kregen hier joods onderricht

Nog enkele beelden van de huizen in deze buurt -het vroegere getto

We hebben weer heel wat bijgeleerd over de geschiedenis.Alles wordt natuurlijk verteld en gezien door een gekleurde bril …. Iets dat we ook in België en overal elders ter wereld ondervinden …. al is de bril hier wel heel erg kleurrijk, of misschien beter kleurarm

Morgen verlaten we China voor een vijftal weken …..

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

 

Plaats een Reactie

Van Hulle Rita Met veel aandacht de uitleg gelezen en dan naar de mooie foto's gekeken. Zo komt de wereld dichterbij als je er zelf niet naar toe kan. Geniet verder en wij met jullie mee. Geplaatst op 17 Oktober 2019
[email protected] Dag globetrotters Woe avond,heel de dag regen.... Mooi verslag over Shanghai,ik weet er niets over....niet over de maglev trein, niet over over skyline langs de rivier.... Wel heel veel bloemen zie ik.... Benieuwd wat er volgt Gr Cecile Geplaatst op 16 Oktober 2019
Claudine Beste Lou en Stefaan, Wat een indrukwekkend verslag is dit over Shanghai. Guido en ik waren daar in 2017 en we herinneren ons de drukke plaatsen en schitterende musea. We wensen jullie verder een boeiende en vooral veilige reis toe. Claudine en Guido. Geplaatst op 16 Oktober 2019
Luc. Bauwens Dag L&St. Alweer een schitterende reportage. Top vind ik die Maglev train. Van alternatieve vervoerswijze gesproken! Die ingenieurs ginder zijn zeker niet op hun kop gevallen ... Geplaatst op 16 Oktober 2019
katrien hey blij eindelijk iets van jullie te horen. Was net van plan om een gewoon mailtje te sturen want er klopte iets niet... hoewel, ik kon het wel raden sinds onze zoon daar in de buurt woont... internet werkt vaak niet goed. Veel herinneringen en beelden komen terug bij het lezen van jullie verhaal benieuwd naar het vervolg! herfstgroeten Katrien Geplaatst op 15 Oktober 2019

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking