Reisverhaal «12. Van Santiago naar Buenos Aires + stadsbezoek»
Argentinië en Chile
|
Argentinië
|
4 Reacties
19 Mei 2012
-
Laatste Aanpassing 05 Juni 2012
We hebben gisteren in Santiago via het hotel een taxi gereserveerd. Gelukkig is het een minibus en is er plaats genoeg voor al onze bagage. De ganse weg hebben we een babbel gehouden met de vrouwelijke taxichauffeur. Interessant! Omdat de laatste week de Pluna-vlucht 2 maal veranderd is, hebben we geen papier, juist een mail. Maar owee, we zitten niet in de computer! Ik heb nog een oud blad met de boekingscode, en op een papiertje de gegevens van de 2 vluchten. Na meer dan een half uur, was het hen dan toch gelukt om ons nog de laatste 2 plaatsen op de vlucht te geven. We betalen bij voor de extra bagage. Uiteindelijk, met vertraging, vertrekt de vlucht naar Montevideo. Vermits we daar meer dan 3u wachttijd hebben, is die vertraging van geen betekenis. Omdat we nog iets van Chileens geld over hadden, kochten we wat drank in Santiago.
Bij de aankomst in de transitzone in Montevideo,kan de drank (cola en water) er niet door. We moeten het daar ter plekke consumeren. Omdat we al bij de laatste zijn, moet men wat wachten en besluit men dat enkel de cola op moet. Stephan moet van elke waterfles een beetje drinken om aan te tonen dat water verschillend is van een bom! Ik vraag me af of de mensen die wiskey en andere sterke drank kopen, ook moeten drinken.
In de luchthaven begin ik met de praktische gegevens van de blog te noteren bij "my pages". Ook met vertraging gaat de vlucht naar Buenos Aires, ze duurt slechts een half uurtje (opstijgen, rivier over en weer dalen).
We hebben begin maart in een hotel, dat gerund wordt door de werknemers, een kamer gereserveerd. Omdat ik al wist dat ze hun mails maar eens per maand lezen, zijn we niet verwonderd dat er geen transport voorzien is. Maar er zijn taxi's genoeg!
Bij aankomst in het hotel blijkt dat we hier niet in de computer zitten. 't Is alsof we vandaag niet bestaan! Maar ook dat is geen probleem. Dit hotel ligt in de drukke buurt van de stad, een eind van het hotel waar we bijna 3 maand geleden waren. Eetgelegenheden zijn er hier genoeg in de buurt, volk en auto's op straat evenzeer.
En bij elk huis zit er wel een bedelaar, een familie, slaapt er iemand in een kartonnen doos, ... .Hier is eerste, tweede, derde en vierde wereld in één stad. Het gaat in Argentinië economisch veel minder goed dan in Chili, en dat merk je vooral in de grootsteden.
Zondag is een museumdag, dan zijn ze in Buenos Aires allemaal geopend (of toch deze die we willen bezoeken). Vanuit het hotel wandelen we naar de wijk Recoleta en daarna naar de wijk Palermo. Dit zijn twee wijken waar de betere huizen, appartementen en winkels zijn. Op zondag is het rustig om te wandelen.
Het eerste is het Museo Nacional de Bellas Artes. Inkom is gratis. De collectie van de klassieke beelden en schilderijen zijn allemaal verzameld door schenkingen. Er hangt een klein Rubens schilderij, naast nog andere, voor ons minder bekende, Vlaamse en Hollandse schilders van enkele eeuwen geleden. Verder zijn er verschillende werken van Franse impressionisten en enkele van expressionisten. Daarnaast is er een afdeling van het museum met foto-, film- en affichekunst voornamelijk uit Argentinië zelf en in verband met de werkende klasse en de bijhorende opstanden.
Het volgende museum is het Museo de Arte Latino-americano de Buenos Aires. Volgens de reisgidsen gaat het (zoals de naam het zegt) over kunstenaars zoals Diego Rivera, Frida Kahlo, en anderen. Maar zoals wel meer gebeurt is dit museum op dit moment helemaal ingenomen door een aantal tijdelijke tentoonstellingen, allen van moderne Noord-en Zuidamerikaanse kunstenaars. Hier lopen heel veel mensen rond. Alle namen zijn voor ons onbekend, maar een aantal kunststijlen zijn bekend zoals het gebruik van de natuur, oude kunstwerken met een modern element (of omgekeerd,....)
Een verplicht museum is dat van Evita. Het bevindt zich in een zeer mooi gebouw, dat ooit gebruikt werd voor haar sociale werken, hier werden kinderen tijdelijk in opgevangen. En in aansluiting hierop stappen we naar het Recoleta kerkhof.
Hier staan de villa's van de dode, rijkere inwoners van de stad. Het ligt midden in de Recoleta-wijk in de tuin van een voormalig klooster. Het is helemaal ommuurd en vol is vol. Heel wat van de villa's staan in een erbarmelijke staat van verval. In sommige zie je de zware houten kisten gewoon staan. De meeste bezoekers (en dat zijn er ook zeer velen) komen voor het graf van Evita. Bij de toegang is er een plan, maar het is zoekwerk.
Buiten het kerkhof in de wijk, is er een markt van lokale kunstenaars vnl. in keramiek, leer en zilverwerk. Vermits het nog steeds warm is (einde herfst en meer dan 20°!) zijn hier vele Porteños (bewoners van Buenos Aires) en ook zeer vele toeristen, vnl. Brazilianen. Ook de terrassen zitten vol.
Nog een half uurtje stappen en we zijn terug bij het hotel. De volgende ochtend, onze laatste dag, regent het (terwijl het eindelijk in België mooier weer wordt). We wandelen door de stad richting botanische tuin. Het wordt een wandeling van 2u langs brede wegen met veel groen. Het verkeer is druk, en zoals steeds veel bussen en taxi's.
De botanische tuin is alle dagen open, bij onze aankomst blijkt het hek op slot. Er zit een portier in het hokje en na een tijdje ziet hij ons en komt toch buiten. Vandaag is de botanische tuin gesloten! Waarom? omdat het regent en de paden dan nat zijn! Ja, dat kom je dan tegen in een stad waar de hoeveelheid regen eerder beperkt is. Met zo een (drog)reden zouden we in België bijna een gans jaar alles mogen sluiten.
We wandelen terug langs een andere weg en gaan nog even binnen in de mooie zaak van boekhandel Altanea in de Avenida Santa Fe, een mooie theaterzaal vol met boeken op elke verdieping. Na nog eens 2u terug wandelen gaan we eten en daarna nog een klein uurtje tot het hotel.
Ook vandaag weer heel wat mensen die voor een zaak op de grond op een matras liggen. Eén van hen is echt wel opmerkelijk, hij heeft een TV bij zijn hebben en houden en ligt rustig te genieten van de beelden. Wegens de regen heeft hij er een plastiek over gelegd. Hier kunnen mensen jaar in, jaar uit op straat leven, het regent weinig en het vriest niet! Ze mogen gerust op de stoep blijven liggen, noch de politie, noch de bewoners trekken er zich iets van aan.
Hiermee eindigt onze Chili en Argentinië-reis van 2012. De terugvluchten verlopen vlot.