Reisverhaal «Nu naar de Antillen»

enkele Antillen | Trinidad and Tobago | 6 Reacties 28 Februari 2014 - Laatste Aanpassing 28 Februari 2014

1. De Antillen : onze reisbestemming in het voorjaar van 2014

Overzichtskaart van de Antillen

We zullen de volgende tijd enkele eilanden in het Caribische gebied bezoeken. Caribisch komt van de naam van de Cariben, een indianenstam, die de oorspronkelijke bewoners van dit gebied waren.

Alle eilanden van het Caribische gebied worden in het Nederlands de Antillen genoemd. In het Engels en het Duits wordt het woord Westindies gebruikt. Het woord Antillen is afkomstig van het Spaans.

Deze eilanden vormen samen de oostelijke scheiding tussen de Caribische Zee en de Atlantische Oceaan. Het eiland Barbados behoort hier niet toe, want het grenst niet aan de Caribische Zee.

Er zijn 13 onafhankelijke eilanden en verder een aantal eilanden die behoren tot Frankrijk, andere tot Nederland, nog andere to het Verenigd Koninkrijk en ook enkele tot de Verenigde Staten. We bezochten vroeger ook al é eilanden die tot Colombia behoorden.

Vermits wij geen zeemensen zijn, gaan we niet per bootje van eiland tot eiland. Dus kiezen we voor enkele eilanden. Cuba, een van de onafhankelijke eilanden is de plaats waar we naartoe vliegen en dat we in tweede instantie zullen bezoeken. Van Cuba vliegen we via Panama naar Trinidad en Tobago, ook een van de onafhankelijke eilanden. Trinidad en Tobago zullen we eerst verkennen.

Cuba behoort tot de Grote Antillen, samen met de Dominicaanse Republiek, Haïti en Jamaïca en , meest oostelijk, Puerto Rico. De ganse reeks kleinere eilanden vormen samen de Kleine Antillen. Tot de Kleine Antillen behoren de Bovenwindse en de Benedenwindse Eilanden. De Benedenwindse eilanden liggen meer westelijk, ten noorden van de kust van Zuid-Amerika.

Bovenwinds en Benedenwinds heeft te maken met de noordoostelijke passaatwinden die in dit gebied voorkomen. Bij ons komt de wind uit alle mogelijke richtingen, in het Caribisch gebied niet. Dit heeft te maken met de rotatie van de aarde.
De benaming komt van de Nederlandse zeilvaarders en heeft nu enkel nog een belang voor mensen die in dit gebied een zeilvakantie ondernemen, dus niet voor ons.

2. Enkele dagen onderweg

Cuba is een bestemming die enerzijds gemakkelijk te bereiken is, anderzijds toch wel wat nadelen ondervindt van het embargo van de Verenigde Staten. Dit betekent dat er geen enkele vlucht naar Cuba over de VS gaat.
Best in prijs zijn de vluchten via Canada: van Brussel via München en Toronto naar Havana, de hoofdstad van Cuba. Men kan natuurlijk ook een vlucht en hotel all inclusiv boeken, maar dat is al evenmin (als een zeereis) onze stijl. Vermits we naar het westen vliegen winnen we een zestal uur zodat we ’s morgens , op 25 februari, thuis vertrekken en er nog diezelfde avond toekomen.

In de luchthaven van München zien we het volledige Canadees Olympisch Team dat van Sochi terug keert naar hun thuisland. In het totaal hebben ze 10 gouden en verder ook nog 15 zilveren en bronzen medailles behaald.
Dus fotosessies alom!

een foto met Heather Mois, één van de 2 meisjes van het bobslee team, die in 2010 en ook nu goud haalden

Air Canada verzorgt zijn klanten goed en we komen overal voor tijd aan.
In Havana nemen we een pauze, voor het geval er problemen optreden en we er later zouden aankomen. Tijdens ons eerste, korte verblijf in Havana leren we al iets van het land kennen.
Bij aankomst in de luchthaven, waar het waarschijnlijk al enkele uren geleden is dat er een vlucht aangekomen was, worden we eerst verwelkomd, dan volgt een “go” en kunnen de immigratiebeambten beginnen met hun taak. De luchthaven is doods, winkels zijn er helemaal niet te vinden. Gelukkig zijn er autoverhuurbedrijven (allemaal van de staat) en een ATM zodat we het noodzakelijke geld uit de muur kunnen halen.
Officiële taxi’s staan te wachten en dat gaat hier zeer vlot, geen gedrum en ieder betaalt dezelfde prijs.

We zullen in Cuba slechts sporadisch in een hotel overnachten. Het land heeft een groot aantal casas particulares, privé woningen, waar de eigenaar woont en één of enkele kamers verhuurt. Op vele plaatsen kan men ook ontbijt en avondmaal gebruiken.
Wanneer we door de taxi voorgereden worden staat de eigenares al op de uitkijk en roept ze ons van op het balkon, boven, toe. Erg vriendelijke ontvangst en daarna een stevig avondmaal. Een kamersleutel bestaat niet.

de eerste casa particular, een gebouw uit 1926. Net zoals het grootste deel van de mooie koloniale gebouwen, werd ook dit, bij het begin van de revolutie, door de eigenaars verlaten en is het erg in verval geraakt. In vele van soortgelijke gebouwen kon de arme bevolking gratis haar intrek nemen, zij het met hele families gelijktijdig. De huidige eigenaars kochten dit gebouw enkele jaren geleden en restaureerden het in zijn oorspronkelijke art nouveau stijl, inclusief alle ornamenten.

een lamp in dezelfde stijl. In Cuba zijn er kunstenaars die deze zaken heden ten dage nieuw maken, door gebruik te maken van oude technieken

De volgende ochtend krijgen we, na een al even uitgebreid en stevig ontbijt, allerlei info van haar. En ze weet wel wat, want ze werkte jaren voor Neckerman in Cuba.
Wat we vooral te horen krijgen is dat Cuba een erg veilig land is met vriendelijke mensen; dat wifi slechts in 6 hotels in het ganse land voorkomt (!) en dat bij particulieren internet beperkt is tot 15u per maand. Dat is in de rest van de wereld nog moeilijk voorstelbaar. Als ik mijn computer open, te midden van de stad Havana, is er geen enkel, maar dan ook geen enkel draadloos internet in het bereik!

op de boerenmarkt is het aanbod erg beperkt. De weegschalen zijn ook van voor de embargo tijd, de jaren 50 van vorige eeuw

’s Middags, net nadat we uit het Museum van de Dans buiten komen, worden we aangesproken door een oncoloog, die in het hospitaal rechtover het museum werkt. De geneeskunde en het onderwijs zijn in Cuba gratis en goed uitgebouwd. Hij is op weg naar een club voor zijn middagmaal, onderweg vervoegt ons nog de directeur van het cultureel centrum. We praten de ganse tijd en leren wel wat van elkaars land. Stephan geeft zijn e-mailadres, maar dat is nu iets waar men in Cuba niets mee kan aanvangen!

een marmeren balletdanseres uit het museum

het middagmaal samen met de oncoloog en de directeur (naar zijn eigen zeggen)

In een parkje zit een bronzen John Lennon, compleet met een bewaker (van 92 jaar oud, in uniform). John Lennon werd door Fidel als voorbeeld gesteld voor de Cubaanse jeugd. De zanger was immers tegen de bezetting en de oorlog van en in Viëtnam door de Amerikanen. Fidel zelf heeft in hoogsteigen persoon dit park ingewijd.
De bril die Lennon draagt, is een namaak van de originele, die echter werd gestolen. De bewaker zet dit brilletje op als er bezoekers bij het standbeeld staan.

Zowel in het museum als later bij de loopgrachten en installaties van de aanloop naar de (gelukkig net bijtijds afgeblazen) derde en nucleaire wereldoorlog, krijgen we veel uitleg. Toeristen die geen Spaans spreken worden, begrijpelijk, niet aangesproken.

Er rijden nog een aantal auto’s rond, ook al van de tijd voor de revolutie. Sinds enkele tijd mogen er terug nieuwe auto’s ingevoerd worden, die ook in het straatbeeld opduiken

er is schaarste aan zowat alles in Cuba. Zo is er maar één goede ijsroomzaak. 8 rijen mensen staan rustig hun beurt af te wachten om binnen te mogen en een ijsje te kopen. Er is ook een (erg korte) rij voor de toeristen, niet omdat er een tweeklassen systeem bestaat, maar wel omdat de Cubanen met lokale pesos betalen en de toeristen hun ijsje moeten ruilen tegen omwisselbare pesos, buiten Cuba waardeloos papier. Dus toch klassensysteem …

In de wijk Vedado is er het museum van de decoratieve kunst. Het gebouw werd ooit gemaakt voor een Spaanse gravin. Net zoals alle rijken ( door suikerrietplantages, rhumfabrieken en koffieplantages) is ook zij gaan vluchten ten tijde van de revolutie. Fidel heeft het gebouw in ere gehouden . Het is nu ingericht met meubelen en voorwerpen uit die tijd.

Museum van de Decoratieve Kunsten

inkomhall


Op 27 februari vliegen we dan van Havana via Panama City naar Port of Spain, de hoofdstad van Trinidad en Tobago (afgekort als T&T).

Toen we enkele tijd geleden de vliegtickets aankochten, hadden we nog helemaal niet door dat we net voor carnaval in T&T zouden aankomen, en nog minder dat carnaval daar een heel groots gebeuren is waar veel toeristen op af komen. Gevolg was dat het zoeken was voor een overnachtingsplaats en voor een vervoermiddel. Geen probleem, we hebben beide zaken gevonden: een overnachtingsplaats bij de luchthaven, meestal gebruikt door mensen die vroeg vertrekken of laat toekomen. En ook nog een auto gevonden!

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

 

Plaats een Reactie

Lieve Hallo globetrotters, Jullie waarschijnlijk nu dus in de gezellige drukte van het carnavalgedoe. Vandaag was hier droog weer voorspeld, wij dus naar zee om te stappen en te fietsen. We hadden er ook niet aan gedacht dat we in een carnavalstoet zouden belanden, maar konden er omheen fietsen..... Fijne reis verder! Geplaatst op 02 Maart 2014
Erik De Bou Lou en Stephan Het ziet er weer schitterend uit! Veel plezier! Ik volg op de voet ;-) Groetjes Erik Geplaatst op 01 Maart 2014
katrien dag jullie beidjes! het is me niet meer gelukt jullie voor de afreis nog een berichtje te sturen . Daarom doe ik het nu: ik wens jullie van harte veel bijzondere ervaringen in de Antillen en Cuba. Met een heel bijzondere carnavalsstart! En laat ons van op afstand ook maar af en toe eens meegenieten ook al laat het internet er vaak afweten. Hier genieten de kleinkinderen van het pletsen in de grote en kleine plassen (typisch belgisch) tot binnenkort Geplaatst op 01 Maart 2014
Claudine Leleu De zonnige beelden van jullie verslag zijn hier zeer welkom,want hier is het donker en regenachtig,alsook de volgende dagen.Het moet aangenaam zijn in deze periode van het jaar minimalistisch gekleed te kunnen gaan. Die oude amerikaanse auto's doen mij terugdenken aan de sfeer van mijn kindertijd toen die grote bakken hier eveneens rondreden. Lou,mocht je kunnen zou je die prachtige Art Déco lamp niet meebrengen? Het ziet er allemaal heel mooi en ontspannend uit. Verder wensen we jullie veel genot en rondreisplezier. Claudine en Guido Geplaatst op 01 Maart 2014
Van Hulle Rita Leuk om weer een totaal ander leven te leren kennen in Cuba.Een paar jaar geleden kon een vriendin nog mailen met iemand die ze daar leerde kennen,maar nu kan dit inderdaad niet meer. Als je dan weet wat een professor maar kan verdienen.Ik kijk nu al uit naar de volgende bijdrage! Geplaatst op 01 Maart 2014
Cecile Buen dias Een kitscherige koloniale kandelaar uit het decoratiemuseum,maar een prachtige art deco luchter op de foto's te zien Ook de atlas weer eens boven gehaald,hier weekend en begin krokusvakantie Leuk om nog beetje sochi hype mee te beleven in luchthavenhall De plakker zijn begonnen op stmichpl Hasta luego Cecile Geplaatst op 01 Maart 2014

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking